Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Delta Dunării este formata dintr-o retea complexă de căi navigabile si lacuri împărtite între cele trei canale principalele de vărsare a Dunării. Insulele plutitoare de stuf, pădurile, păsunile si dunele de nisip acoperă o suprafată de 4800 kn pătrati si sunt casa unui amestec fascinant de culturi si de oameni, precum si a unei diversitati impresionante de animale sălbatice. Situat la baza celor trei canale, orasul Tulcea face un bun punct de plecare pentru exploratorii Deltei Dunării.

Bratul Chilia Tulcea – Chilia Veche – Periprava
Accesul: Se face organizat, cu barca între Tulcea si Periprava cu opriri în Ceatalchioi, Plaur, Pardina, Tatanir, Chilia Veche.
Este cel mai tânăr brat al Deltei si se întinde pe o distantă de 115 km de-a lungul granitei cu Ucraina, si are cel mai mare debit de apă din cele trei brate ( aproximativ 60% din volumul total). De-a lungul malului găsim însirate satele – Pătlăgeana, Ceatalchioi, Pardina, Tatanir si Chilia Veche, o asezare cu o istorie veche ( initial o colonie grecească numită Achillea).

Cu secole în urmă, Delta era un port la Marea Neagră, un punct de legătură important între Europa si Orient. Cu timpul, aluviunile depuse de către fluviu au înnaintat rapid în mare. Astăzi, Chilia e la o distantă de 40 km de mare. Prima mentionare o găsim în lucrările cronicarului persan Rashid al-Din, Chilia veche a fost locul bătăliei armatei lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului si cele ale lui Tepes. Un oras de pe malul ucrainean al Dunării, cunoscut sub numele de Novo Chilia (Chilia Nouă, sau “Chilia” în română), a fost fondat de către Stefan cel Mare al Moldovei în secolul 15, în scopul de a contracara Imperiul Otoman.

Lacul Rosca – o rezervatie strict protejată situată între Chilia Veche si Periprava, este casa pentru cea mai mare colonie de pelicani albi din Europa; zona găzduieste, de asemenea, gâste, egrete si berze.

Periprava, în aval de la Chilia Veche, este ultimul loc destinat navelor de pasageri pe bratul Chilia. La sud de Periprava, puteti explora impresionanta Padure Letea, cu copaci mai mari de 500 de ani. Arbusti de stejar, plop negru, ulm, frasin si spinoase sunt sufocate în liane tropicale numit Periploca, o plantă mediteraneană, cu coaja maro-roscat si frunze simple, lucioase, ce oferă Pădurii Letea aspectul său de pădure tropicală. Aici, puteti întâlni vulpi cu burta neagră, cai sălbatici, mistreti, soimi si vulturi codalbi. Dunele de nisip din jur găzduiesc broaste testoase si sopârle.
Notă: Accesul în Pădurea Letea se permite doar cu un ghid (însotitor) pe traseul stabilit.
Va puteti caza în satul Letea din apropiere si să petreceti câteva zile navigând canalele din jur.

Bratul SulinaTulcea – Crisan – Sulina
Acces: Curse regulate cu salupa intre Tulcea si Sulina cu opriri in : Partizani, Maliuc, Crisan
Bratul Suliana, cel mai scurt din cele trei, se intinde pe circa 42 de mile intre Tulcea si Sulina. Desi reprezinta doar 18% din debitul total de apa, Sulina este principala cale de navigatie pentru traficul comercial si de pasageri. Intre 1880 si 1902 a fost sapat un canal pentru a facilita traficul fluvial scurtand cursul natural al bratului Sulina si permitand accesul mai usor la satele Deltei.

Maliuc (15 mile la est de Tulcea)
Maliuc este una dintre cele mai noi localitati ale Deltei. Lacul Furtuna, unul dintre cele mai mari din regiune se afla la nord de Maliuc. Lebede, gaste si rate salbatice slaturi de pelicani si alte specii de pasari se aduna in numar mare in jurul acestui lac unde gasesc de mancare si unde-si fac cuiburi.

Crisan (28 de mile la est de Tulcea)
Crisan este principalul punct de pas cu oprire (popas) între Tulcea si Sulina.Sat de pescari, cu câteva case rasfirate pe malul drept si o zonă de pescuit pe malul opus, este o bază excelentă pentru a explora lacurile si canalele din jur. Pentru cazare sunt disponibile camere in case particulare si pensiuni. De aici, puteti închiria o barcă, sau lotca, de la localnici, si calatori pe Canalul Dunarea Veche la Mila 23 sau la Caraorman si spre padurea Caraorman, o rezervatie protejata cu arbori de stejar maro si albi, plopi negri si salcii albe înconjurat de bancuri de nisip. Bufnite, vulturi codalbi, soimi, pisici salbatice, mistreti si lupi, precum si multe plante rare, prospera în zona.
Nota: Accesul in padurea Caraorman se face doar impreuna cu un ghid pe un traseu pre-stabilit..

Mila 23
Inginerii englezi au masurat cursul Dunarii in mile, incepand cu mila 0 la Sulina pe coasta Marii Negre. Astfel, la 23 de mile spre interior gasim Mila 23, un satuc traditional de pescari.Situat pe o curbă a bratului Sulina, cunoscut sub numele de “Dunărea Veche” (Dunarea Veche), Mila 23 este una din principalele asezări ale lipovenilor, urmasi ai refugiasi rusi care au fugit de persecutiile religioase la inceputul secolului al 18-lea si care traiesc din pescuit, cresterea animalelor si recoltatul stufului din acest domeniu vast. Mila 23 este un punct bun de plecare pentru excursii pe canalele invecinate, multi localnici inchiriaza camere pentru turisti..

Sulina
Sulina, punctul terminus pentru navele de croazieră care navighează în Delta, a fost mentionata pentru prima dată în urmă cu mai mult de 1.000 de ani, sub numele de Selina într-o lucrare scrisă de împăratul bizantin Constantin Porphyrogenetes. Acest oras port de mustea odată cu comercianti din Europa si Orientul Mijlociu, aventurieri si pirati.Sulina a servit ca sediu al Comisiei Europene a Dunării în timpul secolului al 19-lea, când Dunărea a fost transformata într-o cale navigabilă adecvata pentru transport comercial. Acest proiect urias a atras muncitori din toată Europa, iar pietrele de mormant din cimitir (anglicane, catolice, protestante, ortodoxe evreiesti si musulmane) poarta marturie a faptului ca acest oras a avut un trecut cosmopolit.
De vazut biserica greceasca Sf Nicolae, situata pe malul Dunarii, ce dateaza din secolul 19. Farul, situat in mijlocul localitatii a fost construit in 1802 si restaurat in 1870 de catre Comisia Dunarii. Relaxativa cu o plimbare pe plaja cu nisip lung ce se intinde pe 4o de km.

Bratul Sfantu Ghoerghe
Tulcea – Sfantu Gheorghe

Acces: Curse regulate cu salupa intre Tulcea si Sulina cu opriri in: Balteni de Jos, Mahmudia, Murighiol
Un număr de sate interesante puncteaza malurile bratului Sfântu Ghoerghe, care se întinde pe 67 mile si transporta 23% din debitul total de apa Dunării. Mahmudia si Dunavatu de Jos s-au înfiintat, pe locul unor asezaminte grecesti, bizantine sau romane.

Murighiol, sat traditional de pescari, gazduieste ruinele orasului roman Hamyris unul dintre cele mai importante sit-uri antice din Romania. Orasul a fost locuit incontinuu din secolul 6 Inainde de Christos pana in secolul 8 era noastra. Desi o basilica si cripta continand mormintele lui Epictet si Astion au fost scoase la lumina, majoritatea ruinelor raman neescavate. O vizita aici ofera sansa de a vedea un oras antic in procesul de a fi scos la lumina.

Murighiol este punctul de plecare pentru salupele inspre Uzlina. Situata la 24 de mile de Tulcea, la Uzlina se afla birourile Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii si a fundatiei Jacques Cousteau. Complexul turistic Cormoran ofera facilitati ca inchirieri de barci cu ghizi pentru excursii spre unghere ascunse ale Deltei Dunarii.

Mentionat pentru prima dată în 1318, satul de pescari din Sfântu Gheorghe este bine-cunoscut pentru bucătăria sa traditională, inclusiv faimosul caviar negru (ICRE Negre). O plimbare de 30 de minute vă va duce la una dintre cele mai lungi plaje de pe litoralul românesc al Mării Negre.