Log in Register

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

Regiunea Dunarii, ca si multe alte regiuni din România, este caracterizata de varietatea si bogatia zonelor viticole, de la intrarea Dunarii în tara (aproape de granita cu Serbia) pâna în Delta Dunarii, unde batrânul fluviu întâlneste Marea Neagra.
Începuturile viticulturii în aceasta regiune se pierd în negura timpului, cu mai bine de 4000 de ani în urma. Clima si solul sunt favorabile productiei diferitelor soiuri de vin, de la cele seci, albe, spumante pâna la vinuri rosii cu arome bogate. Abundenta de gusturi si arome a regiunii este data de numeroasele soiuri de struguri cultivate aici.
În podgoriile din vecinatatea Dunarii va puteti bucura de tainicele arome ale vechilor vinuri românesti.

Terasele Dunarii
Calitatea extraordinara a vinurilor din centrul regiunii de sud a României o dau strugurii ajunsi la deplina maturitate, ajutati de temperatura din zonele colinare de lânga Dunare, mai ridicata decât în Transilvania sau în Moldova. Comertul cu vin pe Dunare dateaza de pe vremea primelor asezari grecesti, aprox. 630 î.Hr. Regele dac Burebista (sec I î.Hr.) a distrus toate podgoriile, pentru a-si proteja supusii de invaziile popoarelor migratoare, dar traditia cultivarii vitei-de-vie a fost reluata de romani.
Domeniile Ostrov, detinute de omul de afaceri Horia Culcescu din 2001, acopera o suprafata de peste 2000 ha si cuprind podgorii cu soiuri pentru vin (Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Italian Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Crâmposie, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrach, Rebo), struguri de masa, livezi si suprafete cultivate cu legume. Specialitatea zonei sunt vinurile distilate si cele aromate cu ierburi sau substante aromatice. Peste 400 de restaurante românesti de top ofera aceste vinuri, în 2012 vânzându-se peste 5 milioane de litri, ceea ce a însemnat un profit de 3,55 milioane de euro.
Podgoriile Intervitt, aflate în regiunea istorica Valahia, la Zimnicea, au o suprafata de 370 ha. Aici se produc vinuri de renume mondial, sub eticheta Nobilitas. Sunt folosite urmatoarele soiuri de struguri: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Crâmposie. În 2011, compania a început sa comercializeze extraordinarele vinuri rosii Crama Voievodului (Merlot, Cabernet, Pinot Noir, Feteasca Neagra) si vinuri albe (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala). În viticultura sunt folosite deopotriva metode traditionale, românesti, si internationale, pentru obtinerea celor mai bune vinuri rosii (60%) si albe (40%)

Dealurile Dobrogei
Conform expertilor enologi, Dobrogea are cele mai bune conditii pentru productia vinului în România. Clima continentala, cu veri calde si secetoase, ierni moderate, primaveri timpurii si toamne târzii permite lungi perioade de vegetatie pentru vita-de-vie. Solul fertil, soarele si precipitatiile reduse sunt benefice viticulturii, de aceea nu e de mirare ca traditia cultivarii vitei-de-vie dateaza în aceasta zona înca de pe vremea romanilor. Iar strugurii nu sunt folositi doar pentru vin, ci sunt cultivati si pentru a fi uscati si transformati în stafide.
Caracteristice regiunii sunt vinurile rosii si albe cu arome extrem de bogate, de o dulceata naturala. Varietatile de struguri din regiune sunt: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Columna, Merlot, Muscat Ottonel, Italian Riesling, Sauvignon si varietatile locale: Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Aligote si Babeasca Neagra.
O vizita la Crama Murfatlar, centrul viticol al Platoului Dobrogean, nu trebuie ratata. Printre numeroasele soiuri de vinuri rosii si albe produse pe 3000 ha, exista unele cu totul speciale, cum este si Lacrima lui Ovidiu, numit dupa faimosul scriitor roman exilat la Tomis (Constanta) de catre Împaratul Augustus. Restaurantul Crama Murfatlar, deschis în 2009, ofera degustari de vinuri si bucate traditionale românesti.
Podgoriile Clos de Colombes sunt un vis devenit realitate, domeniul fiind detinut de frantuzoaica Anne Marie Rosenberg. În zona se afla un restaurant si o pensiune pentru calatorii obositi. De vizitat este si regiunea Sarica Niculitel de lânga Tulcea, în nordul Platoului Dobrogean, atestata Colonie a lui Bachus din secolul al III-lea î.Hr. Podgoriile Alcovin, datând din anul 2002, ofera vinuri albe si rosii Curtea Regala si Pelegrin.

Dealurile Munteniei si Olteniei
Situate la sud de Carpatii Meridionali, podgoriile se întind pe o suprafata de aproximativ 104.000 ha, într-o regiune renumita pentru clima, scaldata în soare (44o–45oN) si în regiunea de sud a Olteniei, în zone apropiate de Dunare. Micro-climatul local si solul creeaza un mediu excelent pentru productia vinurilor rosii. Primele informatii despre cultivarea vitei-de-vie în aceasta regiune din apropierea Dunarii dateaza înca din antichitate.
Domeniile Vînju Mare dateaza din 1898, iar cei care le viziteaza ar trebui sa deguste câteva dintre varietatile de struguri, ca de exemplu “Tamâioasa Româneasca 2010” sau Prince Vlad Feteasca Neagra (Black Feteasca) Grand Reserve 2011”. “Merlot Rosé“ de asemenea merita încercat, fiind si medaliat cu aur la Cannes (Franta) în 2012.
Pe cele 190 ha ale Companiei Vinarte de pe domeniile Starmina, strugurii au parte de 1868 de ore de soare pe an. În perioada 2001-2008 au fost plantate varietati albe, “Tamâioasa Româneasca” si “Sauvignon Blanc” si rosii, “Cabernet Sauvignon”, “Merlot”, “Negru de Dragasani”,“Feteasca Neagra” si “Novac”, pe o suprafata de 41 ha.
Conceptul din spatele Domeniilor Oprisor, bazat pe înființarea Companiei Carl Reh, a fost creat având în vedere producția vinuri cu o personalitate noua, unica. Este o atitudine inovatoare care include atât tradiția româneasca cât si pasiunea investita în produsele si proiectele Carl Reh.
Cramele Galicea Mare, aflate în imediata apropiere a podgoriilor întinse pe 50 ha, au fost modernizate în ultimii 2 ani. Degustarile au loc în general la “Port Cetate” – un fost port la Dunare, folosit în trecut pentru transportul de cereale, acum renovat.
Domeniul Coroanei Segarcea se afla în sudul României si, datorita climatului favorabil, a fost ales, alaturi de alte 12 domenii, pentru cultivarea vitei-de-vie chiar de catre Casa Regala a României.