Dacă doriți să învățați din experiența altora atunci iată ce recomandă Gunnar Garfors, norvegianul ce a călătorit în toate țările lumii. (198 de țări)

1. Descărcaţi hărţile necesare în avans

Înainte de a pleca într-o călătorie, descărcaţi hărţile destinaţiei în smartphone. Astfel, veţi economisi mai mulţi bani, scutindu-vă de tarifele de roaming. Folosirea transmisiei GPS este gratuită, însă descărcarea datelor costă. De asemenea, puteţi căuta un punct Wi-Fi după ce ajungeţi la destinație, însă nu sunt totdeauna accesibile gratuit în aeroport, în gară sau în staţiile de autobuz.

2. Analizaţi opţiunile de transport

Aflaţi cum puteţi ajunge din punctul de sosire în locul unde vreţi să mergeţi prima dată. Dacă optaţi pentru un taxi, ar trebui să aflaţi în avans costul cursei. Tarifele şoferilor de taxi sunt „flexibile” în multe ţări. Mijloacele de transport în comun reprezintă cea mai recomandată variantă.

3. Aflaţi care este cursul de schimb al monedei locale

4. Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc

Veţi putea întâlni situaţii dificile, cum ar fi un poliţist, unul care se dă poliţist sau alţi escroci care vor încerca să pună mâna pe banii dumneavoastră. Ţineţi majoritatea banilor într-un buzunar sigur, dar întotdeauna păstraţi bancnotele mici în alt buzunar.

5. Printaţi biletele, adresele şi contactele

Unele ţări nu vă permit să treceţi de vamă fără un bilet de hârtie iar anumite aeroporturi nu acordă acces fără o foaie cu itinerariul. Trebuie să aveţi întotdeauna adresa hotelului sau a destinaţiei pe hârtie. Nu vă aşteptaţi să plătiţi un tarif normal unui şofer de taxi după ce i-aţi arătat o tabletă care costă mai mult decât câştigă el într-un an.

6. Folosiţi ghidurile turistice pentru a afla unde să nu vă duceţi

Garfors este de părere că ghidurile turistice conduc oamenii către aceleaşi locuri unde serviciile sunt proaste şi preţurile mari. Dacă doriţi să evitaţi aglomeraţia şi dezavantajele menţionate mai devreme, evitaţi locurile indicate de ghiduri.

7. Fiţi modeşti

Întotdeauna este înţelept a-ţi tempera aroganţa. În cazurile în care sunteţi puşi la colţ, puteţi face excepţie.

8. Călătoriţi numai cu bagaje de mână

Acest mod de a călători este mult mai relaxant şi flexibil. Nu veţi avea nevoie de un taxi mai mare şi nu veţi risca să nu vă puteţi urca în metrou sau în autobuz din cauza unui bagaj mare.

9. Evitaţi locurile comune

Este interesant că unii oameni au plăcere să stea la cozi în vacanţă. De ce să mergeţi în vacanţă în locuri unde merg toţi şi asta numai o dată pe an?

10. Căutaţi pe Internet bilete la ofertă