sf ana

Lacul Sfânta Ana - este un lac de origine vulcanică, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciumatul Mare, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tușnad.

Lacul  Sfânta Ana este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu. Lacul se află la o altitudine de 946 m. având o formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, cu o... suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Acest lac își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apa nu exista oxigen, motiv pentru care în acest lac nu trăiește nici o vietate. Lânga lac se află o capela romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.

Foarte aproape de acest lac se poate vedea un al doilea crater vulcanic care s-a transformat în mlaștină cu cenușă vulcanică și acum este numit Mlaștina Mohoș ( sau Tinovul Mohoș). Aceasta poate fi vizitată doar cu un ghid și numai pe trasee marcate și poduri din lemn. Ieșirea de pe traseele special amenajate poate fi foarte periculoasă deoarece există un sol foarte complicat care în unele locuri poate acționa la fel ca niște nisipuri mișcătoare. Vizitarea rezervaţiei durează 45 de minute şi se poate vedea 20% din totalul rezervaţiei, iar plecarea se face la ore fixe, între 10:00 şi 18:00.

Mlaștina Mohoș este renumită pentru resturile sale de plante din era glaciară. Tinovul Mohoș a fost declarat rezervație floristică datorită multitudinii de specii de plante rare existente aici, printre care și Roua Cerului, singura plantă carnivoră din România.

În zonă mai există și alte atracții turistice: Băile Tușnad, Băile Balvanyos, ruinele cetatii Balvanyos, Grota Sulfuroasă.

Există două rute de acces către lac: pornind din localitatea Bixad, județul Covasna sau prin Târgul Secuiesc - Balvanyos - Lac Sfânta Ana. Traseul din București ar fi: București - Brașov - Sfântul Gheorghe - Bixad - Lacul Sfânta Ana.